31.1.10

"Gerçekler Bilinsin Yeter" !F İstanbul 2010'da online



!F İstanbul 2010'un web sitesi, "Kendin Gör" bölümünün alt başlığı "Bizim Köy"de videom "Gerçekler Bilinsin Yeter"e yer verdi.

Bölüm ve alt başlıkları şöyle tanıtılıyor:
"Kendin Gör ikinci senesinde serbest içerikli proje ve belgeselleri festivalseverlerin beğenisine sunmaya devam ediyor. Seçki bu yıl Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından filmlerle insanlık hallerimize vurgu yapıyor, yerel ve küresel yaralara örnekler sunuyor. Hümanist, politik, çevresel ve bir o kadar da fantastik filmler 3 ana başlık altında toplanıyor.Bizim Köy: Türkiye’nin dinamiklerini daha derinlemesine anlama çabası güdüyor. Irkçılık, derin devlet, çevresel sorunlar ve göç gibi yakın geçmişimizde iz bırakmış ülke yaralarına ışık tutuyor.

Küresel Köy:
Savaş, cinsel ayrımcılık, çevresel sorunlar gibi küresel meselelere dünyanın dört bir yanından yerel kesitler üzerinden vurgu yapıyor. Türkiye için de göz ardı edilemez, 3. Dünya toplumunun ortak sorunlarına başka, uzak ama yakın coğrafyalardan örnekler veriyor.

Fantastik Online Projeler:
Sinema şekil değiştiriyor, kalıplar kırılıyor, internet yepyeni olanaklar sunuyor. Bu bölüm post-film boyutuna bir pencere açıyor ve internetle gelişen bu yeni katılımcı formlara yakından bir göz atıyor."



Gerçekler Bilinsin Yeter

Hakan Akçura / 2008, 230'


"...videoyu -sadece Türkiye'nin sanat ve kültür ortamına değil, on yıllara yayılan acıların ve akan kanın tartışıldığı tüm gündelik yaşam zeminlerine de - sunuyorum. Tüm siyaset, medya, hukuk kimlik ve kurumlarının bir kez daha sorumluluk ve samimiyetlerinin sınanacağı bir döneme bahane olsun, tek tek her Türkiyeliye daha aydınlık bir gelecek için, gerçeğin bilgisi, gücü ve yolgöstericiliğini taşısın diye..."

Abdülkadir Aygan 1977-1985 yılları arasında bir PKK gerillasıydı, 1991-1999 yılları arasında da varlığı hala kimilerince tartışılan kontr-gerilla timi JİTEM için çalıştı. Hakan Akçura’nın kayıt altına aldığı bu video Aygan’ın İsveç’e sığınana kadar geçirdiği 22 yıllık dönemin bir itirafnamesi. Akçura’nın İsveç’te bulup konuşmaya ikna ettiği Aygan üç farklı kimliğini temsilen üç farklı sandalyeden, üç farklı gömlekle ve üç farklı açıdan kameraya sesleniyor: ‘Gerçekler bilinsin yeter’.
(!F Istanbul tanıtımından)

No comments: